Ernest Hemingway

Ernest Hemingway är en av de där författarna man som litteraturintresserad nästan måste ha grundläggande koll på och gärna läst lite av. Klassiker som Den gamle och havet är troligtvis för evigt inskrivna i litteraturhistorien och även som journalist gjorde Hemingway viktiga insatser. Ernst har med sin speciella, återhållna, stil inspirerat många andra författare. Rent stilistiskt räknas han därför som en mycket viktig skribent. Även Hemingway som person är ett fascinerande kapitel som fängslat flera persontecknare. I denna bloggpost kommer du att kunna läsa om några av huvuddragen i hans intressanta och tyvärr lite för korta livshistoria.

Författarens tidiga karriär

"Richmond, Virginia, USA - December 4th, 2012: Cancelled Stamp From The United States Featuring The Author, Ernest Hemingway."

Hemingway började sin bana som skribent i journalistyrket . Han sysslade mycket med sportjournalistik under pseudonymen Ring Lardner, Jr. Den goda journalistikens stilideal handlar om att vara sparsam med ord och skriva med undertext snarare än överdrifter. Detta sätt att skriva kom att känneteckna hans författargärning. Hemingway utvecklade stilen som kommit att kallas ”isbergstekniken”som handlar om det som kan anas i en berättelse – utan att det behöver skrivas rent ut. Hemingway såg redan tidigt i livet en hel del av världen och levde bland annat Fattig och lycklig i 1920-talets Paris. Dramatiska händelser under första världskriget fick honom att ta värvning. Efter att ha skadats i kriget återvände han till USA där han började skriva på allvar. Hela familjen Hemingway flyttade tillbaka till Paris och umgänget med andra författare och konstnärer var viktigt för honom under hans mest produktiva år som författare. Man kan säga att befann sig mitt i den litterära riktning som kommit att kallas modernismen.

Bittert slut för en stor berättare

Ernest Hemingways pappa, läkaren Clarence Hemingway, tog livet av sig 1928 efter några misslyckade ekonomiska affärer och på grund av ett melankoliskt sinnelag. Även om sonen hade svårt att förlåta honom brottades han själv med alkoholism och depressioner. Samtidigt hade han en stor personlighet och gjorde sig känd för sin enorma charm som genomlyste allt han tog sig för. Utom just skrivandet kanske – i stilen förblev han återhållsam. Under spanska inbördeskriget och andra världskriget gjorde han en viktig gärning som risktagande krigsreporter. 1954 fick Ernest Hemingway nobelpriset i litteratur. Inte minst för romanen Den gamle och havet som utkom 1952. Samma år råkade han ut för en flygkrasch och de kvardröjande sviterna efter den gjorde att han levde med smärta och mediciner som gav honom svåra depressioner. Spritmissbruk kom att spela en allt mer dominerande roll i hans liv. 1961 sköt han sig i huvudet med ett hagelgevär. Litteraturhistoriens kanske mest omtalade självmord.