Margaret Atwood

Margaret Atwood föddes 1939 i Kanada och bor fortfarande kvar där idag. Hon har ett stort intresse för sitt land och hon använder miljöer och atmosfärer därifrån när hon skriver sina böcker. Hon skriver i olika litterära genrer såsom science fiction, gotiska berättelser och även spökhistorier. Hon har skrivit många böcker genom åren och flera av dem har fått olika utmärkelser som Bookerpriset och Nelly Sachs pris. Margaret Atwood är inte bara författare utan hon är även poet och fungerar även som samhällskritiker där hon tar ställning för många saker som hon tror på.

Atwood säger sitt om yttrandefriheten

Författaren Asli Erdogan har nu suttit fängslad i fler än 90 dagar sedan hon blev arresterad av de turkiska myndigheterna. Erdogan, förutom att hon är författare, arbetar på den prokurdiska tidningen Özgür Gündem där hon skriver kolumner. Hon har fått årets Tucholskypris av svenska Pen. Atwood tar ställning för yttrandefriheten och har skickat ett stödbrev till kollegan Erdogan på initiativ av Internationella Pen. I brevet skriver hon om Erdogans förmåga att genom hennes ord forma kampen för frihet och yttrandefrihet. Internationella Pen skriver att tyvärr är Erdogans fall endast ett av många där flertalet författare blir gripna för att de utövar yttrandefriheten i sina länder.

Fantasy som genre

En litterär genre som är mycket populär bland läsare är fantasy. Den är besläktad med science fiction som Atwood ibland använder, men skiljer sig på några punkter. Fantasy är berättelser där man använder magi till stor del vilket inte är fallet i science fiction där berättelsen är grundad på mer vetenskapligt inriktad fiktion. I fantasy finns världar som påminner om sagovärldar eller västvärldens medeltid. Det finns ofta element som slott, drakar, prinsessor, hjältar och fiender i berättelserna. Fantasyberättelser har oftast ett stort antal karaktärer där det är tydligt vilka som är goda och vilka som är onda. Kampen mellan det onda och goda är ofta tema i dessa berättelser.