August Strindberg

När den svenska litteraturhistorien berättas i urval är det ingen som undgår att nämna en av vårt lands största diktare och dramatiker genom alla tider: August Strindberg. Han levde ett händelserikt i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som kantades med en hel del skandaler, kvinnoaffärer och uppträden. Desto viktigare producerade han också en stor mängd litteratur som både samtiden och eftervärlden har tagit till sitt hjärta. Det har gjort att Strindberg ses som en av våra internationellt sett mest erkända författare. Hans böcker fortsätter att översättas till nya språk och hans dramer sätts upp på nya teatrar över hela världen.

 

Berättelsen om Strindberg tar sin början 1849 i Stockholm där Strindberg föds in i en familj utan några större kulturella ambitioner. Visst fanns det ett ständigt kulturintresse i familjen som Strindberg tog fasta på, men hans far arbetade som ångbåtskommissionär och var därmed ingen offentlig röst i den kulturella debatten. Till en början var inte heller August det. Han sysslade istället med att bedriva studier i Uppsala – med tvivelaktiga resultat – och att försöka skriva diktsamlingar. Genombrottet kom ganska snart när den stora förläggaren Bonniers beslöt sig för att ge ut hans böcker både i Sverige och utomlands. Snart hade Strindberg skapat sig ett namn som en talangfull författare med framtiden för sig.August Strindberg 2

 

En av Strindbergs mest berömda böcker, Röda Rummet, kom till under denna tid. Han hade knappt hunnit fylla 30 innan den blev utgiven. Den fick visserligen ett blandat mottagande av kritikerkåren, men allt efterhand har den kommit att bli en svensk klassiker. Boken skildrar Stockholms nöjesliv och har en satirisk udd som väckte uppmärksamhet i den lilla kulturvärlden. Den innehöll också en hel del mediekritik mot dåtidens största tidningar som Dagens Nyheter och Aftonbladet vilket kanske påverkade den ljumma kritiken.

 

Det var inte bara det skrivna ordet som intresserade Strindberg. Han var också djupt fascinerad av konst och fotografi. Det finns flera exempel på verk som Strindberg själv har satt ihop och de har sålts dyrt på auktion. Om du vill köpa konst och litografier borde du upptäcka Yrjö Edelmann och hans konstnärskap.