Mario Vargas Llosa

När Mario Vargas Llosa fick Nobelpriset 2010 var det bara kröningen av en lång och distingerad karriär. Då hade han redan i ett halvt sekel varit ett känt namn i litterära kretsar i och många såg utmärkelsen som ett naturligt steg för peruanen som aldrig slutat att förvåna sina läsare. Han har gjort sig känd som en provokativ, omväxlande och underhållande författare som skrivit ett antal böcker som numera räknas till klassikerna inom latinamerikansk litteratur. Tillsammans med kollegor som Gabriel Garcia Marquez och Carlos Fuentes hör han till de författare som utgjorde den latinamerikanska boomen på 1960- och 70-talet.

 

Vargas Llosa föddes i den peruanska staden Arequiba år 1935 och det är en miljö som han ofta har återvänt till i sina böcker. Han började redan som tonåring skriva både poesi och dramatik innan han fick jobb som journalist. Det ledde till att han kunde publicera alster allt oftare och han blev snabbt ett respekterat namn. Under sin studietid flyttade han först till Madrid för att läsa vid Complutense-universitet och sedan Paris, där hans författarkarriär tog fart på riktigt. Där träffade han också sin andra fru, Patricia. Vargas Llosas första fru, Julia, var en bekant till familjen och deras kärlekshistoria skulle senare beskrivas i Vargas Llosas roman Tant Julia och författaren.Mario Vargas Llosa 2

 

Därefter väntade ett par årtionden där Vargas Llosa fortsatte att vara produktiv och regelbundet släppe nya romaner. År 1965 kom Det gröna huset, som än idag fortsätter att vara ett av Vargas Llosas mest lästa verk. Tre år senare gav han ut Samtal i katedralen där han berör många av de sociala och politiska brister som han bevittnade under sin uppväxt. Under en period frångick Vargas Llosa sin vanliga tematik och började istället experimentera med mer lättsamma ämnen. Hans böcker antog en mer humoristisk ton vilket gör att många litteraturvetare menar att Vargas Llosas böcker kan delas upp i flera avskilda perioder.

 

Vargas Llosa är aktiv än i dag och hans senaste bok kom ut 2006. Den hette Den stygga flickans rackartyg och möttes av mycket hyllningar från kritiker. Om man vill köpa en bra säng att ligga och läsa i så kan man göra det på Sleepo.se.