Vilhelm Moberg

Vilhelm Moberg är en författare som finns i många svenskars hjärtan. Hans romansvit Utvandrarna om familjen Nilsson och deras livsöde har rört flera generationer, och har utnämnts till den bästa svenska romanen under 1900-talet. Moberg själv har också fått en utmärkselse: århundradets främsta journalist. Han var nämligen inte bara författare av skönlitteratur, utan också journalist och samhällsdebattör.

Moberg föddes i ett soldattorp, och under sin uppväxt fick han en mycket begränsad skolgång: han gick i skola mellan 1906 och 1912, men undervisning hölls bara under fyra månader per år. Moberg hade dock själv läshuvud, och upptäckte tidigt litteraturen. Han både läste och skrev, och blev publicerad redan när han var 13 år gammal, efter att ha deltagit i en novelltävling för ungdomar. Förutom att skriva började han som ungdom också engagera sig i politiken, då han blev medlem i det lokala socialdemokratiska ungdomsförbundet och även var aktiv i nykterhetslogen.

Han skulle utöka sin begränsade studieid under sina sena tonår, då han studerade på folkhögskola i Grimslöv och sedan fortsatte vid Katrineholms praktiska läroverk. Under åren 1919-1922 hann Moberg med många saker. Han bytte position på ett flertal olika tidningar, och var bland annat chefredaktör på Vadstena Läns Tidning, och han genomförde sin värnplikt.Vilhelm Moberg 1

Mobergs första litterära verk, Raskens från 1927, fick hård kritik, något som vi nu vet skulle vända senare. Men till en början var det framförallt Moberg pjäser som gjorde honom populär. Om du vill ta del av Mobergs romaner och pjäser idag kan du till exempel göra det genom att lyssna på dem som ljudböcker. Du hittar ett stort utbud av ljudböcker på Storytel.se.

Moberg som debattör var starkt politiskt motsatt nationalsocialismen, kommunismen och fascismen, det vill säga alla former av totalitära rörelser. Han kritiserade bland annat den svenska regeringen för sitt agerande under andra världskriget, då han ansåg att vi varit för undfallande mot tyskarna. Moberg var också republikan, och debatterade flitigt för styrelseskicket under hela sin levnad. Han var en av Olof Palmes häftigaste kritiker, eftersom han menade att Palme var en hycklare, då Palme själv var uttalat republikan, men ändå till exempel deltog i firandet av kungens födelsedag.

Moberg dog en dramatisk död: han dränkte sig i augusti 1973, i en sjö utanför sitt eget hus. Kanske berodde det på att Moberg under sina sista levnadsår fick svårt att göra det han gjort mest under hela sitt liv: skriva. Det ledde till en depression som kan ha varit anledningen till att han tog sitt liv. Det är dock inte Mobergs dödsorsak som är anledningen till att han lever kvar idag, utan det litteraturarv han lämnade efter sig.